O, o, Den Haag

Over O, o, Den Haag
O, o, Den Haag is een lied uit 1982 van Harry Klorkestein, een anagram van de in die jaren populaire Nederlandstalige band Klein Orkest in combinatie met de voornaam van de schrijver en zanger van het nummer, Harrie Jekkers. Het lied bereikte de top van de Nederlandse hitlijsten.

Het lied wordt wel het officieuze volkslied van Den Haag genoemd.

Covers verschenen er onder meer van De Sjonnies (Oh, oh, Den Haag, 1991). In 2010 werd het opnieuw een hit, toen het televisieprogramma Oh oh Cherso er een versie met een gewijzigde tekst van uitbracht.

Toen Klein Orkest in beeld was bij platenmaatschappij Polydor om hun debuutalbum op te nemen, lieten ze Harry Knipschild O, o, Den Haag horen dat ze bij wijze van grap op een cassettebandje hadden gezet. Nadat Knipschild diezelfde avond nog een optreden van de band in de Melkweg had bezocht, bood hij hen een contract aan met als voorwaarde dat O, o, Den Haag ook op hun elpee (Het leed versierd) zou staan.

De band vond het nummer echter te weinig geëngageerd ten opzichte van het andere repertoire, en als tussenweg werd overeengekomen het lied op te nemen onder het pseudoniem Harry Klorkestein. De naam Klorkestein is een anagram van Klein Orkest en Harry is de voornaam van de zanger en schrijver van het lied, Harrie Jekkers. Op de hoes van de single werd een foto geplaatst van de roadie van de band, Hennie de Jong. De Jong playbackte het lied aanvankelijk ook tijdens optredens, zoals tijdens Op volle toeren en in de Efteling. Omdat het publiek wist dat het nummer van Klein Orkest afkomstig was, was dit voor de lange termijn echter niet houdbaar. De Jong zong het later ook live in de toegift van optredens van het Klein Orkest.

Harrie Jekkers vertelde in zijn cabaretprogramma Het verhaal achter de liedjes dat hij het nummer nooit meer wilde zingen, omdat het naar eigen zeggen te ver buiten zich om ging.

Oh, oh, Cherso
De titel van O, o, Den Haag inspireerde voor de keuze van de titel van het televisieprogramma Oh oh Cherso. In 2010 bracht het programma een cover uit met een gewijzigde tekst die de naam van het programma droeg. In dit housenummer is de programmamelodie De dans van Zorba van Trio Hellenique doorheen gemixt. Het lied kwam in de hitlijsten terecht en bereikte de nummer 1-positie van de Single Top 100.

Over Heeswijkplein 10 (HWP10)
Op Heeswijkplein nummer 10 (HWP10) is de Moerwijk Coöperatie samen met omwonenden een nieuwe (t)huiskamer in en vooral ván Moerwijk Oost aan het realiseren. De ontwikkeling ervan gaat iets anders dan anders. Niet een conceptontwikkelaar of de gemeente maar wij als Moerwijk bepaalt zelf wat er daar gaat gebeuren.

Denk mee en vooral DOE MEE!