1e zin O, o, Den Haag van Harrie Jekkers in Moerwijk op de gevel

Bij buurthuis Heeswijkplein 10 om de hoek is sinds kort de 1e zin van O, o, Den Haag van Harrie Jekkers op de gevel  vereeuwigd. 

‘Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen.’ Het is de eerste regel van O, o, Den Haag van Harrie Jekkers, die vanaf nu te vinden is op de muur van een appartementencomplex langs de Erasmusweg in Moerwijk. Naast de tekst is een foto van Moerwijk uit de jaren ’70 te zien, gemaakt door Gerard Fieret. ‘Moerwijk wordt vaak een beetje negatief in het nieuws gebracht, dat kon wel een oppepper gebruiken’, vertelt initiatiefnemer Henk Augustijn bij mediapartner Den Haag FM over het nieuwe kunstwerk.

Jekkers zelf is trots op de vereeuwiging van zijn tekst: ‘Het is te gek. Zoiets had ik nooit verwacht, dat op een gevel in mijn oude wijkie waar ik geboren ben een tekst van mij komt. Ik vind het trouwens niet de allerbeste tekst die ik geschreven heb. ‘Mooie stad achter de duinen’ had wel wat mooier geweest, maar het nou eenmaal de eerste zin van mijn meest beroemde liedje geworden. Het is waarschijnlijk wel een van de beroemdste zinnen die ik ooit geschreven heb. Nog steeds kent bijna heel Nederland het. Het is iets heel bizars. Ik vind het geweldig.’

Naast de tekst is ook een foto van de hand van Gerard Fieret geplaatst. ‘De tekst bestaat uit een zin, maar dat vond ik een beetje ielig en ik wilde graag een foto hebben uit de jaren ’50 of ’60, zodat je kunt zien hoe gezellig en leuk het hier was’, vertelt Augustijn. Het werd uiteindelijk een foto van Moerwijk uit de jaren ’70.

‘Je moet het nu eren, anders is het weg’

Actrice Wieteke van Dort kende de in 2009 overleden fotograaf Gerard Fieret goed en is trots dat een werk van hem nu te zien zal zijn in Moerwijk. ‘Zijn talent voor fotografie zat er in dat hij op hele bijzondere momenten fotografeerde en dat hij dan die foto’s nog eens bewerkte. Het zijn echt hele kunstwerken. Het is heel leuk dat hij op deze manier blijvend aanwezig is.’

Henk Augustijn was eerder onder meer verantwoordelijk voor het plaatsen van een tekst van de hand van schrijver Kees van Kooten, dat is nu vereeuwigd op een pand aan de Leyweg op de hoek met de Gramsbergenlaan. ‘Den Haag is beatstad nummer 1 en die heeft heel veel helden voortgebracht. Ik probeer met mijn projecten die helden een plek te geven. Ik probeer dat zichtbaar te krijgen. Het is een bijzonder stukje historie van de stad: de jaren ’60 en ’70 hebben zoveel helden voortgebracht. Je moet het nu eren, anders in het weg.’

Bron: Omroep West

Over Heeswijkplein (HWP10)

Op Heeswijkplein nummer 10 is de Moerwijk Coöperatie samen met buren, buurtgenoten en diverse wijkpartners een nieuwe (t)huiskamer in en vooral ván Moerwijk Oost aan het realiseren. De ontwikkeling ervan gaat iets anders dan anders. Niet een conceptontwikkelaar of de gemeente maar wij als Moerwijk bepalen zelf wat er daar gaat gebeuren.

Want wie weet wat een buurt nu écht nodig heeft? De buurtbewoners zelf natuurlijk. En dat is het uitgangspunt van Heeswijkplein 10 (HWP10) als BuurtLab en het BuurtHuis in 1 op Heeswijkplein 10.

Een BuurtHuis als gastvrije plek in de buurt waar je je altijd welkom mag weten.

Een BuurtLab als plek om samen dingen uit te proberen, waar de ruimte is om activiteiten te initiëren en vooral veel van elkaar te leren.

Heeswijkplein 10 is (hopelijk) straks een broedplaats van ideeën, plannen en wensen. Een middelpunt in de wijk waar dromen werkelijkheid worden en be­wo­ners de handen ineen slaan. Waar allerlei lijntjes, zowel informeel als ook professioneel op een ongedwongen bij elkaar komen en we voor elkaar zorgen.

Bron: Omroep West

Reageer gerust. #doeslief